WwooowW

Friday, August 26, 2011

Cuti Raya Aidilfitri


hai all..
hari  ni last day kerje before balik raya..
of course la hati tu dh berada di kg halaman tercinta..
jasad je yg mash berada di Kota Kuala Lumpur ni..
hehehhe.

aku cuti smpai ahad 4 september. terimakasih la kepada bos yg murah hati bagi kami cuti raya free setiap tahun.
malam ni plan nk gerak balik pas syak..
memandangkan bos ajak buka ramai2 kt tarbush  sunway pramid (bos blanje :)). so akan terus berangkat dr situ la nampaknya..
raya kalini irafuad akan beraya di Kelantan dulu.. rumah famly ira.. raya ke3 baru kitorg balik Baling, kedah, umah family fuad. 1st time beraya as husband and wife. sgt excited. tp mash bersederhana..
doakan perjalanan kami selamat ye..
bye..
kalau ada masa terluang, i will update. bubbye.

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHR DAN BATIN DARI IRA DAN FUAD

Wednesday, August 24, 2011

aDiRa~ Akad Nikah 110211



Hai semua..
Skrg ira nk crite pulak pasal majllis akad nikah ira.
seperti yang tertulis pada title tu, irafuad nikah pada 11feb2011.
iaitu pada hari jumaat, jam 3++ ptg.

hari tu, encik fuad otw dr baling dengan rombongan nya. diorg gerak pukul 7pg.
oleh kerana konvoi byk biji kerete, perjalanan agak perlahan. 
so, encik fuad tiba drumah tumpangan yg kami sediakan tu pada pukul 2.00ptg.

ira puak dh bersiap dari pukul 12tgh hari tau.
sbb kalau ikut perancangan majlis akad nikah akan berlangsung selepas semayang jumaat.
tp kita hanya boleh merancangkan, hanya ALLAH yang menetukan.
jom kita review dulu gambar dihari akad nikah kami.
ha.. ni la mak andam ira. gambar ni sejurus selepas siap di makeupkan .
nama dia kak sue dari sweettouch galerry.
org yg sama make up ira masa bertunang dulu.
cantikkan org nya. kak sue ni ibu kepada 3 org anak tau. jgn x percaya.
ni gambar ira dgn ibu ira dan adik ira kak teh.
ni pulak kt kaki.. tp inai kt kaki terang sebelah je..



ni gambar ira sejurus selepas sampai ke masjid tempat kami dinikahkan

haaa.. ni inai dijari.. cantik x? hehehehe
me and my mother

ni enck fuad sewaktu akad nikah.. kami dinikahkn sendiri oleh abah ira, encik manen
En fuad dh jadi suami ira

Gaya bebas.. bebas sungguh ~ hehehehe
~ B.A.H.A.G.I.A ~
Aksi di kamar pengantin. :)
Sejurus pulang ke rumah setelah bergelar suami isteri

eh..eh.. nk buat apa tu b... heheheh..







entri ni akan bersambung ke babak seterusnya.. tunggu....
Maaf gambar berterabur.. x reti nk manage.. tarik2, dia turun balik... hehehhe


   

Trainning ESQ


Hai semua..

Untuk hari jumaat minggu lepas x de apa2 update sbb xde apa yg luar biasa berlaku. hehehe..
ok. ni ira nk cter pasal aktviti ira hari sabtu dan ahad yang lalu.

sepanjang 2 hari yang lalu, ira telah menghadiri satu kursus/ seminar yg di panggil The ESQ Way 165.
ESQ ni satu training yg berbentuk kerohanian. tp cara yang disampaikan sgt berbeza dr apa yang kita pernah dengar sebelum ini.
semua cara latihan dan konsep berpandukan AL-Quran dan As-Sunnah.
Alhamdulillah, ira rasa sgt bertuah kerana dipilih untuk menghadri seminar ini.
untuk pengetahuan semua dah ramai yang menghadri kursus ni. 
dan bekas2 pelajar kursus ni d panggil Alumni ESQ.
bayaran yang dikenakan untuk menghadri kursus ni ada lah RM 1000 tetapi untuk bulan Ramadhan ni, mereka memberikan diskaun sebanyak 50%. iRa dihantar ke kursus ni oleh company tempat ira bekerja iaitu KABAZ System Sdn Bhd. bersama 3 org lagi staff lain. Majoriti staff KABAZ telah hadir ke kursus ini.


ESQ tranning ni dah diadakan di merata tempat. dan ira hadiri kursus ni di Flamingo by the Lake Hotel, Ampang.

ESQ ni berasal dari Indonesia. tetapi telah berkembang ke Malaysia. untuk mengetahui lbih lanjut tentang ESQ ni, boleh lawati ke lawan web ESQ. dan ESQ Malaysia.


Tuesday, August 23, 2011

Update for Thursday 18/8/2011- Buka puasa


Hai semua..
lama dah rasanya x update blog.. bz giler.. maklumla dah dekat2 nk raya kan. hehehehe.
nanti ira citer satu persatu k..
skrg pun x free lg sbnrnya..
tp curi2 masa jap untuk update.. tkt dh lama2 x update nnt dh lupa pulak.

ok entri ni spt yg dinyatakan pada tajuk ada cerita pasal hari khamis yang lalu.
setiap khamis, mcm basa, ira akan ke HQ KABAZ untuk menghadiri sesi tadarus dan tazkirah lepas asar oleh penceramah jemputan.
tetap penceramah haritu x leh stay sampai magrib sbb ada jemputan lain.
maka, xde juadah berbuka disediakan untuk kami pada hari tersebut...
so, kami pun buat plan lain untuk bebuka ramai2 di sebuah kedai.
kedai ni telah disyorkan oleh bos merangkap head department kitorg, En Asyuk.
nama kedai tu ialah D'Arab kafe.


kedai ni bertempat di alamat seperti dibawah.

Ada byk lg cwgan kedai ni.. tp kami pergi ke cwgn n memandangkan ni adalah yg paling hampr dengan ofis kami.

untuk melihat senarai cwgn lain korg leh tgk kt sini k.



Ha... ni la mknan yg ira order hari tu.
SET B.
Nasi beriani with checken Kabsah and BBQ Chicken. Dihidangkan bersama dengan Sirap bandung soda.
hidangan ni dihidangkan dlm dulang tau. nnt, pelayan akan bg pnggan asing..
mknan ni untuk 2-3 org. tp kami abiskan berdua je.
ira ngn RIN, officemate ira. hehehe
Harga dia RM 35. So sorang jatuh dlm RM17 ringgit je la,
berbaloi-baloiiii..

nah.. closeup gmbar hidangan..
meleleh x? hehehehehe..
puasa-puasa !!!

















Thursday, August 18, 2011

My E-Day 06.06.10 Part 5 (last)



hai semua..
ok2.. ni entry last untu label Tunang..
penat dh tulis pasal ni.. x sabar nk mula yang baru pulak..
anyway pada yang belum baca entry pasal my E-day yg sblm ni, boleh pergi baca kt sini.

ok, untuk entri terakhir ni, ira nk crite pulak pasal photographer.
setiap org mesti ingin kan gambar2 terbaik untuk dijadikan kenangan masa hadapan kan..
begitu jugak ira.. untuk majlis pertunangan ira, ira amik photographer dr whitesignature resouce, Fathil Anuar.
memandangkan dia rakan sekelas ira dari diploma hinggala degree, so, ira dpt la harga member2.. Alhamdulillah, tQ nuaQ..

ok, lets check it out beberapa keping gambar yg ira attached dr majlis ira tu..
this is me.. zaman anak dara.. huhuhuhu.. kekok giler nk berposing..


ni pulak ira n encik fuad a.k.a. my B @ encik tunang pada waktu itu..

time ni nk tergelak, sbb x reti nk blakon.. tollllongggg ~

ni pun idea dr photographer, konon2 encik fuad melayang dgn payung.. memang x la kan.. hahahaha ampun b...



ni kami perposing bersama rakan2 yang turut memeriahkan majlis kami

ini juga... love you guys..
we love malaysia..


Jgn pisahkan... aku dan dia... weekkk :p heheheh blakon lg..

ni x tau posing stail apa..

ha.. time ni ira ngn encik fuad dh tukar baju.. x tahan.. shooting tgh panas ni.. gambar ni mcm cover album lak kan...
ha.. ini la my photographer nuaQ dengan awek dia Raja.. pandaikan diorg berposing... 


Ramadhan 1432H/2011

** email update**

Asaalamualaikum.. Hai semua..
Harini ira nk crite pasal ramadhan kami tahun ni. Especially bab buka puasa..
Sepanjang 17hr dah irafuad berpuasa ni, kami paling kerap bebuka dirumah sahaja. Mkn apa yg ada. Kadang2 nasi, kdg2 mkn sandwich ala2 subway tu.. Tp alhamdulillah semuanya mengenyangkan.
Tetapi ada juga kami berbuka diluar.. Emm.. Terutamanya ujung minggu.. Ada je jemputan yang kami penuhi.. Sabtu minggu pertama kami berbuka di dewan komuniti kepong, anjuran syarikat PAMOS.. service maintanance printer kt Institut kraf Negara. Minggu kedua pula, hari sabtu, kami dijemput berbuka di rumah pengasas Whitesignature Resource iaitu team yang amik gambar kami masa tunang, prewedding, dan juga wedding kami. Nama dia khalid afifi.
Pada hari ahad pula, kami berbuka di rumah kawan kami Huda di Bukit Jalil..seperti yang ira tulis di entry Supperr Bz WeekwnD tu..
Tahun ni juga, ira belum pernah pergi ke bzar Ramadhan lg, sehingga la semalam, Encik fuad a.k.a My B ajak pergi pasar Ramadhan Jaln TAR.. (Smlm slngor cuti, so my b x keje, tp ira kerje. Pas balik kerje kami pergi sesama)
Penat giler, rasa menyesal pun ada..Rasa kalau berbuka kt umAh lg berbaloi.. Dgn hujan lebat lg.. Habis basah2 kami smlm..
Apapun jalan tar tetap ramai org.. Kami (hehehe ira je) ada la jugak shopping selai dua..
Then kami balik...


P/s: harini puasa dah hari ke 18, bila la cik P nk dtg ni... Patutnya hari ke 15 dh dtg.. Cuakkkk.. Nk cek UPT ke x ek??



-
Regards,
~iRa~
Sent from BlackBerry®

Wednesday, August 17, 2011

My E-Day 06.06.10 Part 4


hai ALL...
today nk smbung story lg pasal my E-Day. ini part yang ke 4.
in this entry i will story u all pasal hantaran dr pihak lelaki sahaja.
kepada yang belum baca part2 sblm ni, boleh pegi ke site2 seperti di bwh:
ok. mcm yang ira crite di entry my Eday part2 tu, kami mmg xde masa nk buat sendiri.
begitu juga dengan encik fuad. dan dia xnk susahkan family dia untuk membuat hantaran ni...
jadi, kami ambil keputusan utuk tempah saja dikedai ataupun beli je ready made. skrgkan dh byk kedai2 yang buat hantaran ready made ni..
so, kami pun kuar la survey kedai sambil ber dating :p
dan akhirnya kami beli je bakul hantaran ready made ni dari kedai SayangYou di Carefour Wangsa Maju,KL. boleh juga tgk2 dr website nye ye.. pergi kt sini.
SayangYou ni ada kt byk tempat. tp kami pergi yang terdekat je la.
harga pun ok, berpatutan. sbnarnya, beli hantaran ready made ni lg murah dr tempah.
dikedai ini juga menjual barang2 untuk membuat barang hantaran jika anda berniat untuk membuat hantaran anda sendiri.. huhuhuhu.. dah mcm ppromoter pulak ye..
ok. bakul nye of course la sedondon je kan.. tema yang encik fuad beli adalah hitam putih.. itu je yang nampak semasa sedang memilih tu.. warna2 terang ni kami x minat.. bakul ni yang ready made ada 3, so kami tambah lg satu, suh kedai tu buatkan design yg sama, tp besar skit, untuk bakul buah. themn kami beli tempat letak cincin.. yg tu byk choice. boleh pilih dari kedai tu nk yang mcm mana.
meh kita view satu2 apa yang encik fuad bwk masa nk meminang ira dulu.. hohoho
ini kain pasang.. encik fuad beli sesama ngn ira n ibu masa kami belikan dia kain untuk jahit baju melayu. baju melayu tu, dia pakai masa majlis bertandang.

yg ni pulak kain batik, kain ni sepasang dengan baju kemeja batik encik fuad. ibu ira mmg tempah kain batik lukis ni 7meter untuk kami berdua corak yg sama. kalau readymade xde yg btul2 sama, takat sedondon warna je..

ha, ni la bekas cincin yang ira crita tu. kami beli design payung. ada 2 krusi yang pegang tempat letak cincin tu. ala2 bersantai tepi pantai gitu...

ok, ni close up gambar cincin yg encik fuad beli, yg belah kiri tu adalah cincin emas bertahtakan berlian untuk bertunang, manakala, yang kanan tu adalah cincin emas bercorak untuk merisik. :)

seterusnya adalah manisan, iaitu coklat2, habuan kanak2.. hehehe..

and lastly adalah, buah buahan segar.. nyumm
ook that all..
akan bersambung untuk part terakhir, part 5..

Tuesday, August 16, 2011

My E-Day 06.06.10 Part 3


hai semua..
arini, ira nk smbung story pasal ira nye engagement setahun yang lalu tu..
just untuk kenangan n rujukan bg kawan2 dan adik2 yang bakal bertunang or kawin nnt yek..
untuk yg blm bca entry smlm ni pasal majlis tunang ira, leh tgk kt part 1 and part 2.

majlis ira berlangsung pada hari ahad, 06062010. pukul 10 pg.
memandangkan famili fuad dah berada di kelantan time tu, so x jd masalah untuk start majlis ni awal. lgpun diorg nk balik kedah lak lepas tu..
tetapi problemnya mak andam smpai lambat.. so, masa ira tgh bersiap, rombongan family fuad telah smpai..


Gambar encik fuad semasa baru smpai ke rumah ira.. muka cuak mcm nk akad nikah kan. hehehe :) ampun b...

sementara menunggu ira siap, family dr kedua belah pihak bersembang la dulu smbil bertanya khabar dan berkenal-kenalan. sepatutnya boleh je start majlis dulu then bakal pengantin ppuan kuar kemudian untuk sarung cincin. tetapi orang2 tua suruh jugak ira kuar dulu before start majlis.. supaya apa yang dibincangkan jelas bg pihak ira dan fuad. then setelah kelam kabut bersiap, ira pun kuar la.. dr cuak pad mulanya terus jd x cuak sbb nk cepat,, takut org tunggu.. huhuhuhu.

ini la gmbar ira masa mula2 kuar dr bilik.. dh start malu.. sbb semua org dok tgk kt ira je.. (ke ira yg perasan :p)

setelah majlis bermula, perbincangan dimulakan.. oleh kerana kami masih belum menetapkan tarikh kahwin dan jga hantaran perkahwinan, jd perbincangan ini menjadi ringkas.. majlis ini hanya untuk menyatakan yang saya tunang encik fuad dan x leh diambil org lain kecuali dgn ketentuan ALAH. Alhamdulillah, smuanya selamat..
seterusnye ke acara menyarung cincin.

dimulakan dgn emak kpd encik fuad menyarungkan cincik risik dan tunang kepada kedua2 jari manis ira.. :)
segan sgt.. sbb kena dok atas pelamin tu.. semua mata tgk kt kita je.. ahahaha.
lihatlah jari ku yg tembam itu.. wahahaha..

kemudian disusuli pula acara menyarung cincin untuk encik fuad pula..
cincin encik fuad telah ditempah dan disponsor oleh ibu ira.. design tgk kt web page habib jewels. huhuhu.. sorry habib.. tp x kan jd sebijik mcm habib nye kan.. sbb org yg buat lain2.. patern je lebih kurang..

ha... ni la cincinnye.. cantik x?

penyatuan 2 keluarga.. kanan is my ibu n abah, kiri is mak n ayah encik fuad

encik fuad with y ibu n abah

me with my ibu abah

me with mak n ayah encik fuad

encik fuad with his parent.

may wan on the right with encik fuad's tok zah.
so touching tgk diorg..


my bestest cousins

antara tetamu yg hadir sdg menjamu selera

another side of tempat mkn.

me with my hantaran to encik fuad

encik fuad with his hantaran to me

me n encik fuad setelah bertukar hantaran.

we with adik2 encik fuad

adik2 n rakan2 yg hadir.

sweet couple raja n nuaq

my UniKL classmate

My MRSM classmate